Hver gang, du sparer på vandet, er du med til at sørge for, at vi også har rent grundvand i fremtiden. Det er godt at tænke på, hver gang man tænder for vandhanen - både på badeværelset, i køkkenet og på arbejdet, skolen, etc.

Vandspild er overflødigt forbrug, som ingen har glæde af. Det drejer sig om alt fra dryppende vandhaner til utætte installationer. Desværre er de sidste både de sværeste at opdage og de mest kostbare, fordi det ofte drejer sig om enorme mængder vand fra selv en lille sprække.

Du kan nemt spare på vandet. Det kræver blot, at du er opmærksom på, hvordan du bruger vandet, og forbedrer dine vaner.

Lukker du for vandet når du børster tænder eller sæber dig ind under brusebadet?

Er dit toilet vandbesparende, og får du repareret cisternen, hvis toilettet løber?

Hvis du kan svare ja, så har du allerede nogle gode vandvaner og sparer på vandet.

Hvordan kan jeg spare på vandet?

Det største vandforbrug i husholdningen foregår under bruseren og ved toiletbesøg. Vandhaner der drypper og toiletter der løber, bruger meget vand til ingen nytte.

Husk af aflæse din vandmåler en gang om ugen eller en gang om måneden!

Her er nogle gode råd, som kan give dig et lavere vandforbrug:

Bad

  • Hvis du tager et kort brusebad i stedet for et karbad sparer du typisk over 100 liter vand. Et karbad "koster" ca. 180 liter vand.
  • Hvis du vælger at installere en sparebruser halverer du vandforbruget til mellem 6 og 12 liter i minuttet. En almindelig bruser bruger 10 - 20 liter vand i minuttet.

Toilet

  • Hvis du installerer et vandbesparende toilet i stedet for dit gamle toilet sparer du op til 12 liter vand, hver gang du skyller ud. Et vandbesparende toilet bruger helt ned til 3 liter vand, hvorimod ældre toiletter bruger op til 15 liter hver gang, der skylles ud.
  • Hvis du reparerer en utæt toiletcisterne kan du nemt spare 1.000 liter vand i døgnet.

Vandhane

  • Hvis du reparerer en dryppende vandhane kan du spare op til 30.000 liter rent drikkevand om året.

Opvask

  • Hvis du altid vasker op i en opvaskebalje i stedet for at lade vandet løbe sparer du mange liter vand. Der løber ca. 16 liter vand i minuttet fra en åben vandhane.

Vidste du i øvrigt, at en ny A-mærket opvaskemaskine kun bruger den mængde vand, som man bruger på ét minut til opvask under rindende vand.

Madlavning

  • Hvis du bruger en balje, når du renser grøntsager sparer du mange liter vand. Der løber ca. 16 liter vand i minuttet fra en åben vandhane.
  • Stil en kande vand i køleskabet om morgenen, så har du altid frisk og koldt vand og du behøver ikke at lade vandet løbe for at få det koldt. På denne måde sparer du mange liter vand, da der typisk løber 16 liter vand i minuttet fra en åben vandhane

Vasketøj

  • Hvis du udskifter din gamle vaskemaskine med en ny med A-mærke halverer du typisk dit vandforbrug.